Bij het gebruik van de broodbakmachine zijn toch nog vragen gerezen. Alle dingen van belang verzamel ik en vermeld ze op deze pagina.

  Meeltypen in de handleiding

In de handleiding van de machine wordt gesproken over verschillende meeltypen. De meeste van deze typen zijn hier terug te vinden. Deze site is in het Duits.

Bij het kopen van meel vindt de koper op de verpakking bijv. de opgave "type 405". Deze becijfering komt oorspronkelijk van het gemiddelde mineraalstoffengehalte van 4,05 gram per kilo meel. Het cijfer 405 is bewaard gebleven, alhoewel het zogenoemde meel tegenwoordig meestal 4,8 tot 5.0 gram mineralen per kilogram bevat. In de DIN-norm 10355 worden de verschillende meeltypen genoemd. Naar deze norm zijn er bij witmeel en bij roggemeel 5 typen, bij speltmeel 3 typen. Er mogen ook meelsoorten buiten de DIN-norm worden aangeboden, maar die zijn evenwel bijzonder te kenmerken. 
Overigens: hoe hoger het type-cijfer, hoe hoger het mineralengehalte en hoe volwaardiger het meel. In de winkel vindt de gebruiker meestal drie typen, bijv. witmeel met de nummers 405, 550,1050 en bij roggemeel de nummers 815, 997 en 1150.

Meeltypen volgens de DIN-Norm 10355

Meelsoort Type

Witmeel

405
550
812
1050
1600

Roggemeel

815
997
1150
1370
1740

Speltmeel

630
812
1050

Inhoudsmaten bijgeleverde maatjes

Maatjes
Inhoud
Gewicht
Suiker,gist,zout
Klein 4 ml 3 gram
Groot 14 ml 10 gram