Iedereen die begint aan koi in de vijver komt dus een keer voor een bak vissen te staan en moet een keuze maken wat te kopen. Op deze pagina ga ik proberen een beetje richtlijn te geven over de aanschaf van nieuwe vissen

De voorbereiding

opsommingsteken

Zorg voor quarantaineruimte! We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Nieuwe vissen kunnen allerlei bacteriŽn en parasieten meenemen. Ook de vissen die er al zijn kunnen resistent zijn tegen aandoeningen waar de nieuwe vissen wel ziek van kunnen worden. Hou de grootte van de quaranainebak in ogenschouw bij het kopen van vissen. Stop dus geen vis van 50 cm in een bak van 100 bij 100 cm. De stress die dit oplevert kan even fataal zijn als alle ziektes die de vis mee kan nemen. Bij een dergelijke maat bak is het raadzaam de grootte van de vissen te beperken tot een cm of 35.

opsommingsteken

Zorg voor een doos in de auto, de zak waar de vis in verpakt wordt moet stevig liggen en niet kunnen rondslingeren door de auto, ook het dichtdoen van de doos voorkomt stress.

De aanschaf
De aanschaf van nieuwe koi begint met het kiezen van een dealer. Voordat men boven een bak gaat hangen en zich niet langer kan beheersen om een paar van die schatten te kopen zou men de ogen eerst de kost moeten geven. Let eens op het volgende:

opsommingsteken

Maakt de zaak een eerlijke en open indruk?

opsommingsteken

Ruikt het bij binnenkomst "lekker", geen nare vislucht of andere vreemde watergeuren? Veel problemen met waterkwaliteit zijn te ruiken. Een geur kan een indicatie zijn dat er ergens iets niet goed is.

opsommingsteken

Bekijk de kleur van het water. Bij gebruik van medicijnen kan het water groen/blauw, geel, fluorgroen enz zijn. Mocht er iets dergelijks aan de hand zijn koop dan uit die bak geen vis. Normaal gesproken zal een dealer ook geen vis verkopen die behandeld is of wordt. Vraag eventueel gewoon waartegen behandeld is.

opsommingsteken

Wordt er gebruik gemaakt van een ozon-installatie? Vaak is dit te ruiken door de aanwezigheid van een chloorachtige lucht en ziet het water er onwaarschijnlijk helder uit. Ozon is een prima hulpmiddel, maar het is wel zo als vissen gedurende een langere tijd gehouden worden in te "steriel" water, dit bij het overzetten naar een gewone vijver problemen met de weerstand kan opleveren. Een minder schone vijver kan dus bij vissen uit ozon-vijvers ernstige problemen geven. Bij twijfel dus gewoon vragen. Een dealer wil de ozonreactor nog wel eens ergens "verstoppen". De dealer met een flinke bezetting ontkomt niet altijd aan het gebruik van ozon, maar denk er over na alvorens zulke vissen aan te schaffen en houd deze vissen dus in de quarantaine extra in de gaten.

opsommingsteken

Hoe zien de bassins eruit? Is het water helder, zwemmen de vissen gezond rond? Bekijk de vissen uit verschillende bakken goed. Zijn de vissen mager dan wordt er niet of nauwelijks gevoerd of zijn de dieren al geruime tijd aanwezig en niet verkocht. Koi horen een goed gevuld lichaam te hebben en achter de kop dikker te zijn dan de kop. Goed gevulde vissen houd in dat de vissen goed gevoerd worden en er dus voldoende filtercapaciteit aanwezig is op de bassins. Een gezonde vis zal minder te lijden hebben van de transportstress en makkelijker acclimatiseren. Ook zullen deze vissen zich snel aanpassen en komen eten bij het voeren.

opsommingsteken

Kijk bij het inspecteren van de verschillende bakken heel goed naar wondjes, plekjes, gescheurde vinnen, beschadigde randen van vinnen en naar het gedrag van de vissen. Zwemmen ze rustig, komen ze meteen aangestormd voor eten of hangen ze wat onderin en aan de oppervlakte. Het moge duidelijk zijn dat vissen met het laatste gedrag liever maar niet mee naar huis moeten. Bedenk of je bij een dergelijke dealer je vissen wilt kopen.

opsommingsteken

Worden alle bassins apart gefilterd? Bij aanwezigheid van verschillende soorten vissen kan er snel kruisbesmetting plaatsvinden. Ook nieuwe geleverde vissen kunnen bij een gekoppeld systeem problemen veroorzaken. Het is dus altijd beter vis te kopen uit afzonderlijk gefilterde systemen.

opsommingsteken

Zijn er vissen van verschillende oorsprong? Er zijn koi uit Europa, IsraŽl, Thailand en omstreken en natuurlijk uit Japan. Is dat duidelijk aangegeven op de bakken? Met de huidige Koi Herpes Virus uitbraken kan het belangrijk zijn te overwegen alleen vissen uit 1 land of van 1 kweker te kopen om te voorkomen dat een kruisbesmetting een uitbraak veroorzaakt. In de praktijk zal echter iedereen wel eens een vis kopen die wat goedkoper is uit een ander land dan Japan. Let daarom heel goed op de gezondheidstoestand van de aangeboden dieren.

opsommingsteken

Vraag of er een mogelijkheid is om bijvoorbeeld afstrijkjes te maken en microscopisch onderzoek te doen als er problemen optreden. De nazorg en service van een dealer en de deskundigheid op gebied van visziekten kan een verschil van leven of dood maken als er problemen in de vijver komen. Men moet er als beginner maar vanuit gaan dat die problemen een keer op het pad komen. Men leert er veel van maar het is prettig de zekerheid te hebben dat er deskundige bijstand is.

opsommingsteken

En last but not least: HOE SMAAKT DE KOFFIE? Af en toe eens langsgaan bij je huisdealer voor een bakkie koffie en een praatje hoort bij onze hobby. Een winkel waar je als klant weer zo snel mogelijk buiten moet zijn helpt niet mee aan de vertrouwensband met die dealer. Er komt een moment dat de vijver vol is en er alleen maar zakken voer gekocht moeten worden, dan is het ook prettig te weten dat de dealer je met open deur ontvangt als je geen dure vissen komt kopen.

opsommingsteken

En dan komt het aan op kiezen... en ooo wat is dat moeilijk, zoveel verschillende variŽteiten die allemaal een eigen manier van ontwikkelen hebben. Denk bij het kiezen na over de ontwikkeling van een klein visje tot grote vis. Een visje van 15 cm dat al helemaal "af" is kan alleen nog maar lelijker worden in zijn ontwikkeling. Meestal is het zo dat patronen op kleine visjes zo groot mogelijk moeten zijn omdat deze niet evenredig meegroeien op het lichaam van een vis. Een tanchovlek op een babykoitje moet dus zowat de hele kop bedekken en net een randje van de lippen vrijlaten. Zo ook met patronen op kahaku en sanke/showa. Rode patronen zullen gaan rekken en eventueel breken, zwarte patronen worden vaak in de loop van de tijd groter of meer. Het blijft koffiedik kijken en men zal door ervaring oog moeten krijgen voor zulke dingen. Koop in ieder geval altijd een vis die je PERSOONLIJK mooi vind.. Wat de rest van de wereld er van denkt is bijzaak.

</span><!--webbot bot="HTMLMarkup" endspan --></p></body></html>