Na een aantal jaren experimenteren met ons filter zijn we tot de conclusie gekomen dat een filter aan een aantal voorwaarden moet voldoen om als ideaal bestempeld te kunnen worden.

opsommingsteken We willen helder gezond water!
opsommingsteken De capaciteit moet voldoende zijn om de waterkwaliteit te waarborgen
opsommingsteken Het filtermateriaal moet makkelijk te reinigen zijn
opsommingsteken Het verzamelde vuil moet makkelijk af te voeren zijn

Op het oog een eenvoudig rijtje. Er is inmiddels een hele historie aan filtermaterialen ontwikkeld en iedere dealer wil zijn systeem aan de beginnende of gevorderde koi-eigenaar verkopen. Zaak is dus de logica van alle aangeboden systemen te bekijken en zich goed af te vragen of de plaatselijke situatie niet een goedkopere/eenvoudige oplossing bied. Er zijn dus voor het plaatsen van een goed werkende filterlijn een aantal spelregels.

Opstelling filterlijn

Het voorfilter
Om een zo efficiŽnt mogelijke werking van het filter te hebben moet er gezorgd worden voor het opvangen van alle grove delen in het water. Voorheen gebeurde dit met borstelkamers of grote vortexen. Borstels werken prima maar leveren ergernis op met schoonmaken, dit is een smerig klusje.  De vortex werkt alleen goed bij voldoende grootte, minimaal 90 cm diameter. In een te kleine vortex is de stroming te groot en bezinkt het vuil niet. Bij aanwezigheid van zo'n systeem kan dan de kleine vortex nog gevuld worden met borstels. Het grote nadeel van dit systeem is dat het vuil achter blijft in het water en op die manier kan gaan "composteren" tot ammoniak. Een moderne variant is om in de borstelkamer een laag van 20-30 cm dik bewegend bed medium te maken. Laat dit onbelucht als drijvend pakket op het water zeven. Voor het reinigen kan de lucht worden aangesloten op dit "bed" waarna het vuile water kan worden afgevoerd naar het riool.
De moderne filterlijnen hebben vaak een zeefbocht als voorfilter. Ook daar zijn inmiddels vele typen van te koop. Maar in hoofdlijn heeft een zeef als voordeel dat vuil op het droge (de zeef) ligt waardoor minder ammoniak in het systeem komt en uiteindelijk dus ook minder nitraat. Als er ergens geschreven staat dat een zeef nitraatverlagend werkt komt dat om deze reden. Het nadeel van gebruik van een zeef is dat deze wel rechtstreeks kan worden aangesloten op de bodemdrain (gravity-systeem), maar de rest van de filterlijn is dan pompgevoed, omdat de pomp altijd in of na de zeef komt. De rest van de filterlijn staat dus hoger dan de vijver om een goede doorstroming te waarborgen. In ons geval was dat nadeel een voordeel omdat het filter hier in de geisoleerde schuur staat en niet als volledig gravity-systeem kon werken. Twee vliegen in 1 klap, minder vuil, filter geisoleerd en weggewerkt in de schuur.

Het bewegend bed filter
Om het water te ontdoen van ammoniak is een bewegend bed filter de ideale keuze. Niet voor niets wordt in de professionele viskwekerijen gebruik gemaakt van dit filterprincipe. De voordelen zijn dat een gering volume een grote hoeveelheid voer kan verwerken. Dit komt omdat het medium een gemiddelde oppervlakte heeft van 800m≤ per m≥, tegen Japanse mat van 350m≤ per m≥. Een kleine stelregel is dat 100 liter medium 1 kilo voer per dag kan verwerken.
De beluchting van het filtermedium zorgt voor de beweging en voorkomt dat vast vuil zich hecht aan het filtermateriaal. Er is dus ook nog eens een veel groter benutbaar oppervlak. Door de slijtageslag van het bewegen blijven de bacteriekolonies stevig aan elkaar vast zitten door het vormen van een film. Hoe dikker de film hoe meer afvalstoffen kunnen worden verwerkt.
Bij een bewegend bed filter gaat de regel dat een filter niet groot genoeg kan zijn niet op. Als er te weinig bouwstoffen zijn wordt de film poreus en zal het filter minder goed werken. Zo dicht mogelijk plaatsen na het voorfilter in de filterlijn is hoofdzaak en niet achteraan zoals vaak onterecht wordt gedacht. Nadeel van het bewegend bed filter is dat er slijtsel en fijn stofvuil kan ontstaan nadat het water het bed verlaat. Voordeel is de prijs, het medium is uiteindelijk veel goedkoper in aanschaf dan matten en veel makkelijker in het gebruik.
Er zijn momenteel verschillende soorten media in de handel. De bekendste zijn Kaldnes, Bioflow9 en Beecell.

De werking van alle media is ongeveer hetzelfde. Alleen het oppervlak van beecell is gemiddeld 650 m≤. Ook voor toepassing in statisch bed opstellingen is beecell niet geschikt omdat het medium wil zinken. Bewegen doet het derhalve wel veel makkelijker dan de overige media.
 

Het statisch bed als nafilter
Als oplossing voor het slijtsel en heel fijn zweefvuil is er een hele makkelijke oplossing voorhanden gekomen. We vinden het eigenlijk zelf stom dat we er niet eerder opgekomen zijn. Deze manier van filteren kan evt. ook gebruikt worden als voorfilter. In eenzelfde opstelling als het bewegend bed zonder beluchting vangt het drijvende medium alle stofdeeltjes. Naarmate meer vuil gevangen is blijft ook meer vuil plakken. Nagenoeg alle zweefvuil wordt op deze manier gevangen.
Het schoonmaken is fluitje van een cent, pomp uitzetten, de luchtslang van het bewegend bed overzetten op de luchtring in het statisch bed, het vuil los borrelen en water laten weglopen.
 

 

</span><!--webbot bot="HTMLMarkup" endspan --></p></body></html>